GEF-SGP ( Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı) desteği ile Hemşin’de, Hemşin Organik Bal ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği ortaklığı ile Gelenekten Geleceğe Yaşayan Hemşin Projesi’nin yürütücülüğünü yapmaktayız.

Ana Hedef: Biyoçeşitliliğin ve Tarımsal Biyoçeşitliliğin Sürdürülebilirliği

Proje Ana Hedefi 1: Hemşin’deki Ekosistem Hizmetlerinin Sürdürülmesi

Ara Hedef 1: Hemşin’deki bitki çeşitliliğin tespit edilmesi ve korunması

Faaliyet 1: Flora Sayımı Yapmak: KTÜ Orman Mühendisliği, Orman Botaniği bölümü desteğiyle vadide flora sayımı yapılacaktır. Vadide var olan bitki çeşitliliği ortaya konacaktır.

Faaliyet 2: Hemşin Bitki Türleri Kitapçığının Çıkartılması: Yapılan flora sayımı neticesinde tespit edilen türlerle alakalı bir yayın çıkartılacaktır. Varsa korunması gereken bitki çeşitliliği, koruma geliştirilmesi için gerekli başvurular gerçekleştirilecektir.

Ara Hedef 2: Hemşin’deki bitki çeşitliliğin tespit edilmesi ve korunması

Faaliyet 1: Ata Tohumu ve Ata Fidanları Birimi Oluşturmak.

Faaliyet 2: Yerel Meyvelerin Sayısını Artırmak: 3 adet sahada aşılama eğitimi yapılarak 150 aşılanacaktır. Aşılanan fidanlar eğitime katılan üreticilere verilecektir.

Faaliyet 3: Anıtsal Ağaçları Tespit Etmek: Vadide farklı türde, özel amaçlı kullanımda, özel anlam taşıyan ve uzun yıllardır varlık sürdüren ağaçlar tespit edilecektir.

Faaliyet 4: Hemşin’in Anıt Ağaçları Kitapçığını Çıkartmak: Envanteri çıkartılıp tescillettirilecektir. Ağaçlarla ilgili bilgilerin yer aldığı kitapçık hazırlanacaktır.

Proje Ana Hedefi 2: Eko Sistem Hizmetlerinin Sürdürülebilirliği İçin Sosyo-Ekonomik Refahın Artırılması (Kadınlar)

Ara Hedef 1: Geleneksel Bilgiyle Üretim Yapmanın Desteklenmesi

Faaliyet 1: Mahalle ve Köy Söyleşileri Yaparak Üreticinin Farkındalığını Artırmak: Üreticinin atalık tohumla üretim yapması teşvik edilecektir. Özellikle atalık tohumla üretim yapan kadınlar desteklenecektir. Tohum biriminde toplanan tohumlarla üreticiler desteklenecektir.

Faaliyet 2: Organik Pazar Kurmak: Organik vadide herhangi bir dışsal kimyasal girdi olmadan üretilen ürünlerin satışı için organik pazar kurulacaktır. Bu bağlamda 20 adet stant kurularak 20 adet üreticinin pazara katılımı sağlanacaktır.

Ara Hedef 2: Geleneksel Üretim Bilgisini Kayıt Altına Almak

Faaliyet 1: Geleneksel Bilgiye Sahip Kişilerle Röportaj Yapmak: Var olan geleneksel bilginin arşivlenmesi için ev ziyaretleri gerçekleştirilerek. Geleneksel üretimde kullanılan kadim bilgiler kayıt altına alınacaktır. 12 köy ziyareti yapılacaktır ve geleneksel üretime dahil olmuş 50 kişiyle röportaj gerçekleştirilecektir.
Faaliyet 2: Hemşin Geleneksel Üretim Kitapçığı Çıkartmak: Röportajlar sonrasında elde edilen bilgiler tasniflenerek Hemşin Geleneksel Üretim kitapçığı çıkartılacaktır.